Langkau ke kandungan utama

PAGE FACEBOOK OFFICIAL BLOG I-KANLAGA


Lakaran kreatif oleh Jorden Mendenhall
Setelah sekian lama, admin baru boleh buat page facebook untuk ikan laga. Bagi para pencinta ikan laga sekalian, anda dijemput singgah-singgah page i-kanlaga. Admin akan cuba kongsi isu isu terbaru dan tips tips dalam penjagaan ikan laga. InshaAllah admin akan cuba untuk aktif bagi memberi bantuan untuk korang dalam menangani masalah ikan laga.
Klik disini untuk LIKE page rasmi --> I-kanlaga ...

Admin juga memohon maaf kerana tidak mampu menjawab segala persoalan yang dituju dek busy boleh dikatakan terlajak jugaklah. Tapi korang boleh je pergi ke KLIK SINI untuk meninjau soalan-soalan. Mungkin kemusykilan korang ada jugak kt situ, kalau kronik sangat boleh pm admin kt facebook ye, InsyaAllah admin cuba tolong. Terima kasih banyak diucapkan buat bro2 dan sis2 yang sudi menyinggah di blog tak seberapa ni.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cara Penjagaan Ikan Laga Untuk Penternak Baru

Mukaddimah 
Habitat asal bagi ikan laga @ karem dulunya di sawah. Kawasan air yang cetek,luas,keruh dan terbuka. Antara tips untuk mengekalkan kesejahteraan ikan laga, adalah dengan mengekalkan habitat asalnya. Bukan sepenuh nya, tetapi dengan elemen-elemen yang seakan-seakan seperti penggunaan daun ketapang, tumbuhan hidup, pemanas air dan lain-lain. 

Habitat Semulajadi ?

#Kucing lahir terus hisap puting susu. Sapa ajarkan? haa, tu lh org pgil smulajadi.. erti kata lain fitrah.. tidak dilahirkan dengan ilmu, tapi dah tahu.. mcm ikan laga jgk, dia pn ada kehidupan semulajadinya sblum dibiak dengan suasana moden, dah wujud dalam darah tak boleh dipisahkan..



Sorry lari topik, terlajak.. ki3

1. PENYEDIAAN AKUARIUM

Okey pertama korang kena cari bekas/balang ataupun akuarium untuk ikan korang.

Untuk penyediaan balang, standard atau kebiasaan orang guna bersaiz 6x8 inci atau 4x8 inci macam gambar kat atas tu. Mitos orang cakap, ikan laga kena letak dalam bekas kecil, mangkuk hayun kecil. Takk, ika…

PENJAGAAN TELUR DAN ANAK IKAN

CARA PEMBIAKAN IKAN LAGA (Updated)

Ikan Laga atau dengan panggilan yang lebih glamor karem adalah ikan hiasan yang sangat terkenal dalam segelintir masyarakat Malaysia dan masyarakat Thailand. Selain dari kecantikan pelbagai jenis dan bentuk ekor, karem juga merupakan kumpulan yang menarik bila dibiak. Kaedah pembiakan ikan laga sangatlah mudah dan unik.
Cara Karem Membiak  Karem membiak dengan cara bertelur dan telurnya akan dikumpul di buih-buih sarang yang dihasilkan oleh si bapa ..
Keperluan untuk pembiakan adalah seperti berikut :
1.Dua balang atau bekas *wajib
2.Pasangan pelaga yang sihat. *wajib
3.Tanaman air yang hidup *harus
4.Cawan polistrin dibelah dua *Jika ada
5.Makanan untuk pasangan tersebut *wajib
6.Air tanpa klorin ataupun air tapis *wajib
7.Daun ketapang *jika ada
8.Bekas atau aquarium yang luas *wajib
9.Jaring kecil lembut *sunat
Cara pemilihan pasangan
·Pilihlah pasangan yang sihat dan matang *matured enough
·Jantan mempunyai ekor yang panjang dan sesetengah betina juga berekor panjang namun boleh dibeza dengan m…