Langkau ke kandungan utama

PAGE FACEBOOK OFFICIAL BLOG I-KANLAGA


Lakaran kreatif oleh Jorden Mendenhall
Setelah sekian lama, admin baru boleh buat page facebook untuk ikan laga. Bagi para pencinta ikan laga sekalian, anda dijemput singgah-singgah page i-kanlaga. Admin akan cuba kongsi isu isu terbaru dan tips tips dalam penjagaan ikan laga. InshaAllah admin akan cuba untuk aktif bagi memberi bantuan untuk korang dalam menangani masalah ikan laga.
Klik disini untuk LIKE page rasmi --> I-kanlaga ...

Admin juga memohon maaf kerana tidak mampu menjawab segala persoalan yang dituju dek busy boleh dikatakan terlajak jugaklah. Tapi korang boleh je pergi ke KLIK SINI untuk meninjau soalan-soalan. Mungkin kemusykilan korang ada jugak kt situ, kalau kronik sangat boleh pm admin kt facebook ye, InsyaAllah admin cuba tolong. Terima kasih banyak diucapkan buat bro2 dan sis2 yang sudi menyinggah di blog tak seberapa ni.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PENJAGAAN TELUR DAN ANAK IKAN

CARA PEMBIAKAN IKAN LAGA (Updated)

Ikan Laga atau dengan panggilan yang lebih glamor karem adalah ikan hiasan yang sangat terkenal dalam segelintir masyarakat Malaysia dan masyarakat Thailand. Selain dari kecantikan pelbagai jenis dan bentuk ekor, karem juga merupakan kumpulan yang menarik bila dibiak. Kaedah pembiakan ikan laga sangatlah mudah dan unik.
Cara Karem Membiak  Karem membiak dengan cara bertelur dan telurnya akan dikumpul di buih-buih sarang yang dihasilkan oleh si bapa ..
Keperluan untuk pembiakan adalah seperti berikut :
1.Dua balang atau bekas *wajib
2.Pasangan pelaga yang sihat. *wajib
3.Tanaman air yang hidup *harus
4.Cawan polistrin dibelah dua *Jika ada
5.Makanan untuk pasangan tersebut *wajib
6.Air tanpa klorin ataupun air tapis *wajib
7.Daun ketapang *jika ada
8.Bekas atau aquarium yang luas *wajib
9.Jaring kecil lembut *sunat
Cara pemilihan pasangan
·Pilihlah pasangan yang sihat dan matang *matured enough
·Jantan mempunyai ekor yang panjang dan sesetengah betina juga berekor panjang namun boleh dibeza dengan m…

Manfaat daun ketapang untuk ikan laga

Ketapang?

Pokok ketapang ni memang tak asing kat Malaysia, pokok ni hampir ada kt mana-mana ja, mungkin korang tak perasan. Orang dulu-dulu guna pokok ni sebagai tempat berteduh sebab dia punya daun boleh tahan lebar juga. Nama botani atau nama ala-ala saintifik untuk pokok dipanggil Millania Catappa, boleh cuba search wikipedia kalau ragu-ragu dengan admin acecece. Khasiat dia banyak kt mana? Well, untuk ikan nie admin nak bagi batang dia pun tak tergamak besar bapa kot. Ambil daun je ye. Omputeh panggil daun ni Indian Almond Leaves, dorang pun guna daun nin jugak do bukan malaysia je. Tapi alhamdulillah kt Malaysia nak dapat daun ni senang, kalau sana mau kena pos-pos beli negara seberang sana. So syukur dipanjat disitu.

Pokok ketapang adalah sejenis tumbuhan yg tak asing lagi di Malaysia dan juga rendang kerana daunnya yang agak lebar. Dulunya pokok ini dijadikan sebagai tempat berteduh oleh kebanyakan orangpetani kerana daunnya yang lebar dan rendang. Nama botani bagi pokok ketapang…