Social Icons

Ahad, 11 November 2012

CARA PENJAGAAN ANAK IKAN LAGA


Selepas ikan dibiak akan kelihatan sarang buih dipermukaan air. Pada sarang buih tu terdapat anak2 ikan yang masih kecil. Ikan laga yang masih kecil kan sentiasa berada di sarang. Apabila anak2 ikan ni dah membesar sikit anda akan nampak anak2 ikan ini akan berenang bebas seperti gambar dibawah. Waktu ni mereka sesuai untuk diberi makan.

Anda boleh memberi anak ikan ni makan makanan ikan biasa. Tapi makanan tu perlu ditumbuk sehingga halus baru boleh diberi makan. Anak ikan laga yang masih baru perlu diberi makanan yang muat dengan mulutnya. Gambar dibawah ini adalah adalah gambar anak ikan yang masih baru.

Anak ikan selepas beberapa minggu.Pada ketika ini mereka boleh diberi makan jentik2/anak nyamuk

Anak ikan yang dewasa selalunya berumur 2-3 bulan. Waktu ni anak2 ikan dapat diasingkan. Sesetengah ikan takkan membesar secara serentak/sekali. Ikan yang dah cukup dewasa perlu diasingkan.
TIPS TAMBAHAN
  1. Untuk mendapatkan ikan laga yang cantik anda boleh memberi ikan ini makan jentik2
  2. Jentik2 perlu dibersihkan dulu kerana air yang mereka tinggal tidak bagus untuk ikan laga
  3. Anda hanya perlu letakkan ikan dalam air yang tiada klorin selama beberapa minit baru diberi pada ikan laga
  4. Anda juga boleh letak bekas ikan bertentangan supaya ekor mereka dapat mengembang apabila melihat antara satu sama lain.
  5. Induk betina hanya mempunyai saiz ekor yang sederhana mereka ini tidak perlu diasingkan induk ini boleh diletak sekali dengan induk betina lain.
Saya harap maklumat yang tak seberapa ni berguna untuk korang. Selamat mencuba!!!

369 Respon:

  1. cam ne nk thu jtn ke tine

    BalasPadam
  2. Ikan laga sy xmau mengawan langsung...da 4 ary sy letk kn berasingn..esok nye sy letk sekali ikan laga jantan ekor nye bis hncur mgkn kena ggt dgn betina..so?mcm ne 2?

    BalasPadam
  3. safwan:tgok bwh dia klu btina slalunya larr adaa bijik putih bwh tuhh..dn majoriti larr betina nie ekor pendek..

    BalasPadam
  4. klu nk brkesan wktu dlm proses ketika diletak berasingan tuu biar diorg brtenangan dn lhat stu sama lain...tpi yg jantan tuhh mesti larr ckup umo...jgn mda sgt..x kna tuhh...atau kcik..jantan tuhh wktu dlm bkas berasingan dia akn buat buih bnyk2..hah..wktu tuhh mmg msti jdi punya..klu x jdi gk msti adaa masalahh air atau makanan nie...dia kna dua2 induk nie shat ya..

    BalasPadam
  5. selain jentik2/nyamok...klu bg cacing beku merah owk x...

    BalasPadam
    Balasan
    1. buleh..asalkn..cacing bku tuhh..x brapa bsar..err..biar ckup2..saiz mulut..

      Padam
  6. hason jason: sye nk tanye cacing merah btuk nye camne tlog dtak gmbar nye kt atas ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. http://aqualandpetsplus.com/Live%20F110.jpg
      mcm nie larr...tpi..sry la err..x bley.post..sbb link sni..slow skit..k

      Padam
  7. ANK IKN MASE UMUR BAPE DIE LIH MAKAN

    BalasPadam
    Balasan
    1. 4-5.hari..atau pon..dh nmpak..dia boley..brenng sana..sni...bley arr..tuhh

      Padam
  8. klu ikn dh hbis tlo dlam prot die, tlo leh ade blik tk dlm prot die

    BalasPadam
    Balasan
    1. boley aderr lg kot..klu yg tuhh sya x brapa pasti..

      Padam
  9. tak payah nak jage2.ikan laga saye skli branak 20ekor.campor je jantan tine.bile nmpak je nk brtelor,asingkan je.sbuln 2 branak.biak betol.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 20ekor je aq pnye ikn agi bnyak smpai xlih kre ,tpi cam ne ko lih kre ank tu kan bnyak

      Padam
    2. dia sklai biak..klu bwat elok2 buleh smpai 100-150..mmg banyal arrr...syarat dia bwat betul2 err..anak2 kna jga elok2..

      Padam
  10. knape anak ikan saya banyak mati ek lpas diasingkan dari tmpatnya??

    BalasPadam
    Balasan
    1. wktu asing tuhh..kna hati2..jgn kasar...mgkin air..lps dh asingkn pastikn air tuhh x berklorin...dn diberi makan yg secukopnya..cba ltak skit ubat tits ikan..ataupun daun ketapang...spaya dlm proses pembesaran tuhh..dia dpt membesar dgn elok...

      Padam
  11. Assalamualaikum nak tanya...kalau anak ikan laga yang dok kat bawah sarang buih tu pecah...anak ikan tu mati ke???Cammane nak jaga buih tu agar buih tu x pecah???Nape ikan jantan agresif kat ikan betina,padahal ikan betina tu da matang,dah dikenal-kenalkan dulu da sebelom kawin,sarang ikan jantan pon da separuh kolam die buat...tapi gado lagi,adakah disebabkan jenis yang lain,contohnye VIELTAIL ngan HALFMOON??? TERIMA KASIH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. anak ikan tuhh..x mati..dia akan ke tmpat yg x pecah..klu dk pon..dia jatuh...induk jantan akan tangkap dgn mulut..ye..>>cara dia mudah letak cawan polistrin yg dibelah dua ats permukaan air tuhh..jntan akan buat buih bwah tuhh..buih x mudah pecah..bla brada bwah polistrin..>>dia kna asingkn betina lps dh bertelur..sbb ikan betina nie akan makan telur..tuhh sbb yg jantan..agresif..k.pindahkn elok2 nanti terganggu sarang buih tuhh..k

      Padam
  12. Kalau anak ikan laga yang ade kat bawah buih,pastu buih tu pecah anak ikan tu mati x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. x mati..induk jantan..akan..slamtkn..dgn masukkan dlm mulut..dn lpaskn kt sarang..klu banyak kali...mati larr kot...

      Padam
  13. hello, kalau ikan betina letak kat dalam akuarium ikan jantan....ikan betina tu dalam gelas kaca yang ruang atas tu kecik tapi bawah lebar....dah diberi cukup makan,die sentiasa nak makan....lepas 2-3 hari die x nak makan....pastu mati nape ya ??? ape masalahnye.... thanks

    BalasPadam
    Balasan
    1. mgkin bg makan byk sgt...cer tgok bwh tmpat ikan tuu tggal....aderr kotor dk...klu kotor mgkin sbb kotor..makn banyak..buang pon bnyak....ikan laga nie..klu kasi makan dia makan...bla kotor ikn nie x chat...yg boleh membawa maut..k

      Padam
  14. ikan jantan ngan ikan betina berkahwin dlm akuarium yg bawah tu ade coklat,cam sabut kelapa tu...lpastu die bertelor dan anak die dok dalam tu...agak2 anak die idop lame x???kalu tuko air nanti buih die pecah...cammane yer???

    BalasPadam
    Balasan
    1. kluarkn yg betina tuu dlu lpas brtelur...tunggu 2-3 hari smpai anak2 ikan dh boleh berenang sndiri...ambk paip mini sedut semua kotoran yg aderr kt bawah tuhh...buat elok2 nnti tersedut anak ikan plak...bila ank ikan nie dh boleh berenang dgn sndiri sarang buih no required more...

      Padam
  15. nape ikan jantan saye asyik duduk di bawah akuarium...tapi die nak makan air akuarium adalah air ketapang....nape yer???

    BalasPadam
    Balasan
    1. mgkin x sihat...daun ketapang stu helai dh ckup..tuu pon klu aquarium tuu bsar..klu kcik potong kcik....sbb bla bnyak air glap...bla gelap semua yg kotor2 x nmpak..tuu yg wt yerr x sihat...cba bubuh sikit err biar nmpak brown sikit err...pastu ltak skit kt chaya matahari 4-5 minit..

      Padam
  16. nape ikan jantan saye x nak layan ikan betina...padahal ikan betina ang kejar die bukan nak gado....nape ekk???

    BalasPadam
    Balasan
    1. bla betina kejar jntan tuhh...laen dh tuuu..spatutnya jntan yg kejar betina...mgkin sbb jntan nie kcik lg..betina bsar kot...atau pun jntan nie kurus..cba cati induk jntan yg betul2 sempurna yg ckop umo...bsar skit dari btina..sma bsar x perr...jgn lpa bg makan...buat smula..dn tunggu..mstii jd..k

      Padam
  17. maaf hason jason...yang Tanpa Nama4 Januari 2013 5:31 PG tu saye buat pembetulan sikit....!!!
    Nape ikan jantan nape ikan jantan saye asyik duduk di dasar akuarium...tapi die nak makan... air akuarium adalah air ketapang....die macam x bersemangat...nape yer???

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo..xperr2 sya fhm.jawapn dia sama gk mcm dlm solan yg Tanpa nama tnya tuh..tgok atas..

      Padam
  18. hason, kalo polistrin ltak kat dlm akuarium plastik biase yg kecik berharga slalunya RM3 lebih - RM4....saye rase 12x24....IKAN JANTAN SAYE BUAT BUIH BAWAH POLISTRIN...maklumlah akuarium kecik ...spatutnye tepi polistrin atau bawah...TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu akurium tuu kcik..cba cari polostrin yg kcik skit biar adaa ruang untk kasi makan...ltak atas permukaan air tuu...pstu wt cam biasa arr.kasi makan...klu nk biakkn dia elok cri bkas yg bsar skit..k

      Padam
  19. anak ikan laga nanti die ade amek udara atmosfera x macam ikan laga biase

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha...dia yg dk kt sarang tu kerr...

      Padam
  20. salam...makanan ikan laga ada jual kat mane????

    please reply....

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu area alor star ngn klantan sya tahu..cri kt kedai ikan ataupun Pet shop yg aderr jual ikan...cari mkanan yg kcik tuu...mdah aarr cari yg aderr gmbar ikan laga..

      Padam
    2. klu darurat..sgt...kasi arr ikan tuu mkn jentik2...tpi jentik2 tuu kna tapis dlu sbb air ikan jentik2 tuu berklorin..k

      Padam
    3. klu area selangor ade tak....?

      Padam
    4. sry..arr...dh lma x balik sna x ngat arr...cba cri kt mudah.my...stu byk..

      Padam
    5. saya budak lagi,mana reti nak order bende2 cam ni

      Padam
    6. klu camtu cba cri kedai2 ikan dkat2 area selangor tuu..mstii bnyak punya..cba tnya kwn kerr...

      Padam
    7. klu letak kutu air boleh???

      Padam
    8. ooo..boleh2..kutu air boleh jd makann ikan laga gk..

      Padam
  21. nape ikan jantan saye dah xnak buat sarang lagi....sblom ni die buat banyak

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu sarng dia bnyk kali musnah..dia xkan ulang bnda sma...klu nk oke..ltak polistrin..dia akan bwat sarang bawah tuu...bla buih brada bawah polistrin...buih x mudah nk pcah..

      Padam
  22. nape ikan jantan saye syik lompat atas cawan polistrin...CAM NAK BUNOH DIRI!!! tapi bile da kat atas cawan tuhh die x melenting nak masok dalam air balek...die dok diam jer, bile cuit kepala die baru lompat dlm air balek...tapi maseh ulang banyak kali...tolong lah segera jawab...xkot ikan saye mati!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. mgkin bkas tuu smpit...pelik gk bla ikan buat camnie...cba kasi bkas luas skit...ltak polistrin..stu lg klu nk biak pstikn bkas tuu mmg ckop oke..x kcik err..masalh nie plg unik sbb x prnah plak dgr..

      Padam
  23. nape ikan jantan saye layu jer...die macam dok kat bawah sepanjang mase...time orang ketuk akuarium,baru nak berenang...nape ekk???

    BalasPadam
    Balasan
    1. x sihat arr..tuu..klu dk snyap smacam arr...mmg x sihat..cba tukar air..bubuh arr daun ketapang kerr..ubat ye ke...pstikn air x berklorin..pkai air tapis err..pastu ltk kt bawah cahaya matahari 4-5 mnit..time ltak kt cahayya matahari tuu jgn jemur yer..ltk arr kt tepi tgkap kerr..bg kna matahari skit...jgn lpa bg makan...pastu oke arr..tuu

      Padam
  24. berapa lama nak biarkan anak ikan bersama ikan jantan selepas menetas??

    BalasPadam
    Balasan
    1. minimum 5-6 hari..maksimum 10-15 hari...time nmpak ikan nie dh bsar skit..boleh berenng sndiri..mkn sndiri..boleh arr..tuu

      Padam
  25. nape MASE MENGAWAN ikan jantan saye agresif ngan ikan betina...padahal ikan betina tu da matang,dah dikenal-kenalkan dulu da sebelom kawin,sarang ikan jantan pon da separuh akuarium die buat...tapi gado lagi...NAPE YERR???











    BalasPadam
    Balasan
    1. ikan nie kdg2 aderr time yer lmbut kdg2 kasar....bla dia kejar2 betina tlur akn jatuh...x thu arr cmna boleh jatuh...yg jatuh tu dia kutip ltak kt sarng buih...hak dia gk nk wat camner pon..kn...bla dh oke..induk jntan dh x kejr tpi jga tlur..ime tuu angkt betina kluar..k

      Padam
  26. nape ikan betina saye lari gile2 bile jantan nak rapat ngan die...saiz pon same,ikan betina da matang dan dah dikenal-kenalkan dulu da sebelom kawin,nape yerr??

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu jntan x gado ngn yerr...xper..tunggu arr 1-3 hri..pastu tgok err...klu dh ada tlur..boleh angkt jntan kluar dh..

      Padam
    2. tunggu letak dalam akuarium yang same ade tanpa ade halangan ke...xkot ikan betina mati atau sakit...jawab eh,THANX!!!

      Padam
    3. klu x gado x perrr..sbb cara kadng ksar skit...klu nmpk yg betina tuuhh ruk dhh....hurmm...kna angkat...x okey arr...tuu...

      Padam
  27. slm...sy nk tye klau ank ikn laga kene chaya x pe keerr.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu skit x per errr...tpi klu btul2 tgh cahay matahari..x boleh arr..kang mati x pasala..air pon kering...elok ltak arr tpi2 tingkap kerr..

      Padam
  28. HASON JASON...terima kaseh banyak2...segala soal jawab sangat membantu dan membuahkan hasil...yang ujungnye nape yer??? dan nape ekk??? itulah saye....THANX!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh..no prob..aderr fb..like page kami err...truskn brtnya err..sya sedia membntu....

      Padam
  29. nape ikan jantan saye hulurkan mulut die kat sarang buih yang ade telor...takot die makan...nape ekk???

    BalasPadam
    Balasan
    1. die tmbah lg buih kt srang tuu..atau prbetul...niduk jntan..x mkan anak...

      Padam
  30. bape lame telur ikan laga menetas???

    BalasPadam
    Balasan
    1. 2-3 hri menetas..arr..x lama...nk tgok menetas ke x...tgok dkt buih..anak ikn laga yg bru netas..mmg ckop2 kecik...

      Padam
  31. tolong la balas cepat....SAYA NAK TU NI!!! dari Tanpa Nama7 Januari 2013 4:21 PTG.....THANX

    BalasPadam
    Balasan
    1. oohh..maaf la err..sni link..x brapa oke...

      Padam
  32. ikan laga jantan makan telur anak die x....saye tengok ikan tu masukkan telur dlm mulut die...die makan ke x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. tuhh..mmg cara die...dia kutip tlur yg jatuh ngn mulut..dn luahkn balik kt sarang...xyah risau err..dia x makan...

      Padam
  33. ble x kalu guna air ludah sebagai sarang buih untk anak ikan laga???nape anak ikan yg baru menetas ekor die simpul,tu da mati ke lom???kalu anak die asyik jatuh ke dasar mati x???bape lame anak2 die da bleh berdikari???TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu dh darurat..nk wt camna lg..hurmm...ohh..biasa arr..tuu..nnti dh bsar oke arr tuu..x mati klu bapak yg slamatkn...klu dk kt dasar..boleh lg hdop..tpi..x lama arr..dlm 10-15 hri..dh nmpak boleh brenang sndiri..okeyy arr tuu..Sama2

      Padam
  34. kalu ikan laga jantan ngan anak die x perlu ganggu ehh...sbb mase saye dok sblah akuarium die x buat buih walaupon anak die da menetas dan sarang buih die da kecik...saya buat keputusan untuk tinggalkan die ngan anak die dlm 5 jam,pastu saya tengok buih da melambak,sbb saye tinggalkan krn saye engok anak die banyak kali jatuh>>>PERSOALANNYA:BAPAK DIE MAKAN X ANAK DIE DAN KAL TINGGALKAN DIE DLM KEADAAN GELAP[bukan gelap gelita,ade cahaya tingkap sket]ble ke???TERIMA KASEH!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh..bapak x makan anak..xyah risau..k..klu betina makan arr..glap skit xperr..Sama2

      Padam
  35. ape page...ade akaun fb x...nak friend...hehe saye masih bukak awak punye page lagi ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. oohh...xper2..sya on9 page...haha..yg tuu..x pyh kot..private...huhu..penulis nk private gk..

      Padam
  36. mase bapak die jaga anak die ble bagi mkn x....sbb takut mase die tengah makan pastu die kemam tros kunyah makanan yg saye bagi....nape mase saye suluhkan lampu picit anak die jatuh....TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. anak ikan wktu kecik x makan lg..bla dh bsar skit..boleh brenang..dia dh boleh mkn...ikan tuu..trkejut..kot

      Padam
  37. salah plak....sbb takut mase die tengah kemam anak die untuk letak kat atas buih balek ternampak makanan tros kunyak anak2 die tros skali....kene puase ke bapak die

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha..ikan nie x ingat larr tuu....wktu die tgah angkut anak ngn mulut..tuggu smpai die siap angkut-mengangkut..bru bg makan..k

      Padam
  38. cammane bentuk paip mini ekk??? yang untuk bersihkan najis ikan ada bawah akuarium tu...cammane yerr???

    BalasPadam
    Balasan
    1. paip nie selalu digunakan untuk aqurium air pump..yg kcik clear tuu... >>https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS9IBKG4h48he1OIkowqn-sZ7Jh-Nd4msEx6nZzOQdg3xYFLWM1<< ..

      Padam
  39. siapakah nama sebenar kamu???

    BalasPadam
  40. kalu anak die dok lame kat bawah tu lame2 mati x???>>>kalu anak ikan saye melekat kat cermin/melekat kat permukaan air tanpa buih ok x???>>>ape tanda2 ikan laga yang tua???>>>nape ikan betina sya buat buih kat tank die???>>>kalu anak die tersosrok kat kotoran bawah akuarium bapak die apat jumpa x???>>>bile mase sesuai untuk tukar air anak ikan laga???>>>bile mase sesuai untuk asingkan bapak die dari anak die???>>>kalu bagi anak die makan jentik2 yang dah dipotong [mati} boleh ke???

    TERIMA KASEH BANYAK2...!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu lame x timbul2..mati boleh jd..ltak arr pokok kerr..nnti anak ikan maen stu..>>>klu grak hidop lg..oke..klu snyap arr mati tuu..>>>die tgah gersang arrr tuu...tpi x bnyak betina bwat buih>>>>klu anak dia grak2 bapak die mgkin nmpak..klu snyap arr..x boleh err..>>>paling kurang 10-15 hri...>>>xperr boleh..tapi lg elok klu bg yg hdup sbb anak2 ika niee akn lebh cntik n aktif..

      Padam
  41. slm...nk tye hari yng ke brape blh beri ank ikn nie mkn cacing beku yng dihncurkn eerrk...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'salam..paling kurang 10-15 hri...tgok arr wktu anak2 ikan nie dh bsar skit bleh brenang sna sni..boleh arr tuu..

      Padam
  42. bila msa yng sesuai untuk asingkan bapak anak ikan laga tuhh klau sya asingkan anak ikan laga dengan bapak dia msa dia baru menetas boleh x

    satu lagi mcm mna nk basuh akuarium yng penuh dengan anak ikan laga kena tapis ke ape ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. paling kurang 10-15 hri..time diorg dh pndai berenang sndiri...baru menetas x boleh lg..ank2 ikan nie masih dalam jagaan bapak lg..

      cra die mudah arr..pakai paip mini..yg clear tuu..paip yg org guna unuk aquarium air pump tuu...sedut yg kotor2 kt bawah tuu..hati2 err jgn smpai trsedut anak ikan..

      Padam
  43. nape anak ikan laga saya asyik turun kat dasar akuarium,padahal buih dah penuh bawah belahan cawan polistrin tu...bapak die da banyak kali naikkan kat buih tapi anak die nak berenang ke bawah,bukan ke atas,kalu camtu anak die mati x,risau jugak ni..

    JAWAB EHH,TERIMA KASIH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya nak buat sedikit sambungan daripada pertanyaan di atas.........!!!!!!!!

      adakah die turun ke bawah kerana untuk belajar berenang,,
      sebab saye lihat ada beberape anak ikan mula berenang di permukaan air dan ade beberape mula hendak berenang,,tapi jatuh ke dasar balik...ni tekaan jer...saye x pasti

      SEMUA ANAK IKAN BERUMUR 2 HARI

      Padam
    2. ikan nie x blajar..die boleh trus..cma wktu kcik stamina diorg x kuat lg..klu dh bsar skit..jatub kt dasar xperr dia boleh berenng sndiri..klu kcik risiko mati..boleh jd..2 hari tuu..baru lg..anak2 ikan nie dlm jagaan bapak die lg..

      Padam
    3. ikan saye sume da berenang atas permukaan air...yang
      UMUR DIE DA 3 HARI (MASUK ARI NI)....normal eh....ade jugak beberape kat buih lagi...normal ke???...THANX!!!

      Padam
  44. ikan laga sesuai kat tempat gelap ke terang atau ade cahaye sikit

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua tmpt blehh tpi klu cerah jgn cerah sgt..skit2 xperr..klu gelap oke gk..klu nk wrna kulit die elok..ltak kt tmpat glap..beberapa hari kerr

      Padam
  45. Hason slalu bukak page ni kol bape...kalu tau waktunye bole slalu tanye mase tu....TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. bla sya lapang arr..sya bukak...tnya arr...sya akn slalu cek page..no problem..k

      Padam
  46. kalu kahwinkan HALFMOON ngan DOUBLE TAILS,dapat HALFMOON ngan DOUBLE TAILS jugak ke,,ble tetibe dapat CROWNTAILS atau VIELTAILS x...!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa..yg tuu..sya x brapa pasti...slalunye ikut blah jntan..try arr..dlu..dn tgok hasilnya..k

      Padam
  47. anak ikan saye yang kecik2 warna putih tu da leh bagi makan ke...x kecik sangat ke,,da bagi,tapi die makan ke x saye x pasti>>>saye da tumbuk halus,,tapi mcm kotorkan air jer,cammane ek???

    BalasPadam
    Balasan
    1. dh boleh arr tuu..mkanan die tumbuk skit2 pon dh memadai..bg anak2 ikan ne makan jgn bnyak sgt..bg skit arr..sbb bnyak2 boleh buat kotor air die..nk bg makanan kna pndai agak2 err..klu ank ikan bnyak..kasi bnyak skit..k..anak2 ikan akn mkn pnya..cma time kta tgok dirg x mkn..biase arr tuu..

      Padam
    2. terima kaseh ehh...kalu bagi makanan yang ditumbuk cam serbuk ble ke???nape anak ikan saye maseh dok kat sarang buih bapak die lagi???kalu anak ikan tu mati,terapung ke tenggelam,bapak die amek x kalu tenggelam??? 10-15 bapak die da leh diasingkan dari anak die ehh???kalu x asingkan jadi ape ekk???THANX!!!

      Padam
    3. xperr anak ikan mkn ikut muat mlut diorg err..klu dia kcik lg biasa arr tuu...klu dia kcik lg bapak dia akn amek...xda perr pon jd..sbb diasing spaya ikn nie boleh mkn sndiri..kire nyerr berdikari arr..bapak dia mkn mknan dia..x lahh tercampur...

      Padam
  48. kalu ikan laga dok kat dlm bilik ade aircond ble x???die seuai kat suhu biase ke sejuk???air ape yang ikan laga suke,contohnye cam air hujan,air parit (yg bersih),ape yang sesuai ek??? TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ikan nie lbih sesuai kt suhu biasa..sjuk x boleh sgt...yg tuu x brapa pasti tpi klu air tapis,air masak ataupun air yg dah dibubuh Anti-Klorin...mmg buleh sgt err..sbb sma air nie bebas klorin..

      Padam
  49. akaun fb I-kan laga tu aktif x???kalu aktif post la info2 yang
    penting tentang IKAN LAGA....TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
  50. bile mase yg sesuai nak tukarkan air akauarium ikan laga yg kecik???kalu ikan laga da tua die x nak kawin ke???nape ikan betina saya lari bila jantan nak libas2kan ekor die,bile betine lari,jantan kejo die gile2,ade care x???ikan lps kawin ade telur balik x??? TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. bla ikan dh 10-15 hri..boleh arr tkar air..time sblum tuu klu nk cuci pkai paip kcik yg lutsinar tuu..sdut2 semua kotor2 kt bwh..time tuu ikan kcik lg..x boleh tukar air..buat tuu hti2 jgn smpai tersedut ikan...time mgawan ikan nie kdg berlembut, kdg2 ksar..dia akn kjar btina..time tgh kjar tuu..tlur2 jtuh..tlur2 tuu..Ikan jntan akn kutip dn ltk kt srg buih yerr.>>..lps khwin..x psti err..boleh tlur ke x..klu nk tukar air tuu gnakan net yg lmbut yer..sbb ank ikan nie x kuat lg..klu bnyk2 ksar boleh mati..

      Padam
    2. klu adaa lg ikan yg kcik2 lg..baik jgn tkar lg..klu tukar boleh mati..ikan tuu..bla kcik lg x boleh byk goyang err..

      Padam
  51. bleh asingkan anak ngan bapak die mase anak die umur 5-6 hari???sbb bapak die da x aktif cam sblom ni......ble ltak bekas ikan laga bersebelahan x, maksud saye bapak ikan laga yg da ade anak sblah yg ikan jantan yg len??? bile anak ikan laga yg da ble diasingkan antara satu sama lain??? TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermm xper2 boleh pi kna jga btul2 sbb 5-6 hri tuu kcik lg..klu bapak x aktif...asingkn die,tkar air baru dn ltak daun keapang err...klu x aktif ltak sbelah ikan jntan len...xkan jd perr2..ikan tuu akn snyap jerr..bg ikan yg bru mengawan tuu time rehat sket..2-3 hri kerr..anak2 ikan laga bla dh umo 2-3 blan boleh asing..sbb time tuu..ikan nie dh bsar..dh sesetgah akn brlaga..2-3 blan tuu lma gk..klu nk cpat kna jga pmakanan die..mkanan yg hdop..bgus dn mempengaruhi pembesaran ikan nie..

      Padam
    2. kalu 5-6 hari tu dah leh asengkan bapak ngan anak die ke??? sbb xkot anak kecik agi...10-15 hari anak ikan da leh tuka air ehH???OK THANX!!!

      Padam
    3. 5-6 hri spatutnya ngn bapak die..tpi x aktif nk wt cam ner kn..kna asing arr...no prob

      Padam
  52. nape anak ikan yg da tau berenang asyik dok kat bawah???
    nape yerr??? sihat ke x tu???
    ade care x???
    THANX!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuu biase arr tuu...klu berenang x perr..klu snyap smacam arr..saki arr tuu

      Padam
  53. slm,kalau saye isi kiambang dlm aquarium tuu blh x

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'salam...xper2 asal x ganggu runag ikan tuu dh arr..

      Padam
  54. ikan laga kalu yg warne die putih2 lagi da leh tukar air ke???
    umur brape anak ikan laga yg da tumbuh warne???
    kalu bapak die buat buih lagi sdgkan anak die da besar ka dlm akuarium anak die....tu maknenye bapak die nak kawin lagi ke???
    kalu anak die dok kat tepi tingkap ade cahaye matahari le x???
    anak ikan laga slalunye i ikan laga
    kot bake sape...mak ke bapak,atau tetibe jenis len???
    TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermm.buleh arr..tpi kna wt elok2..jgn kasar..klu pkai net.pkai yg lembut..k..>>> 1-3 blan akan nmpak arr wrna die..die akn nmpak skit2..start dri ekor..>>>haha..mna aderr...klu ikan jntan buat buih...maknanyerr ikan nie shat arr..>>>buleh..asal jgn btul2 kt matahari arr..mayi x pasal..err..>>>slalunye bapak..klu dua2 sma..anak pon sme arr..tpi klu campuran kdg boleh jd campuran...cam klu merah ngn hijau..akn jd merah hijau..no prob

      Padam
  55. nape bapak die buat buih pastu ltk anak die kat buih???
    kalu anak die dok kat bawah dasar jer nape ekk...ade mslh x ???
    kalu mase tukar air ltk kat basin air berklorin kejap leh x???
    kalu akuarium die gune air masak leh x???
    slalunye dlm sekumpulan anak ikan tu banyak tine ke jntn???
    kalu tine adek beradek gado x...sbb DOUBLE TAIL ngan HALFMOON tine gado???
    lagi ade tips ape2 x tentang penjagaan anak ikan laga!!!

    TERIMA KASEH BEBANYAK !!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasa arr tuu..buih tuu larr sarang ikan laga..ank yer mgkin kecik2 lg..kna dk kt sarang lg..>>
      klu snyap..mgkin sakit..klu berenang sna sni cma dk kt bawah biasa arr tuu..anak ikn yg sakit..bapak akn mkn..sbb boleh jangkit pda ikan2 lain..>>
      kejap...pon..x boleh arr..ikan laga mmg ckop2 x ska air klorin..sbb air nie x shat..nnti klu ubah air len..tempias air klorin..akn ke air laen gk..erkk>>
      boleh sgt..sbb air masak nie bebas klorin..>>
      yg tuu x pasti..tpi segelintir arr..betina bnyak..>>
      klu ikan tine..xper...klu jntan mmg confem arr x boleh..induk2 nie kn berdarah fighter..>>
      klu nk ikn cpat bsar..kasi makanan hdop err..cam jntik2 kerr..tpi kna tapis lu..jentik2 tuu..>>
      No prob..

      Padam
  56. nape anak ikan laga saye banyak mati...bile bapak die cam libas ekor supaya berenang die diam jer...nape yerr???ade pape tips x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu ikn nie dh bsar skit..ikan2 nie kna makn..jd mknanan ptut diberi time tuu..klu anak ikan...yg sakit..bapak akn makn..sbb tku jangkit pda ikan2 lain..klu anak tuu..nmpak biase arr oke arr tuu..cba ltak pokok2 hdup..anak2 ikan ska dk stu..errkk

      Padam
    2. saye xkot kalu pokok hiasan nanti die mati sbb tajam...
      bleh ke ltk cam pokok hiasan rumput,,bawah ade sokongan batu

      Padam
    3. boleh..pokok nie utk anak ikan tinggal @ main err..cba cari pokok hdop..pokok air..klu kt kedai bnyak..jual..

      Padam
  57. kalu anak die mati bapak die biarkan kat bawah ke...atau ape2 slalunye bapak ikan laga buat mase anak die mati???

    BalasPadam
    Balasan
    1. ade tips x supaya anak die x mati lagi???

      Padam
    2. anak ikan laga sesuai ltk kat tmpt gelap ke terang???

      Padam
    3. slalunyerr lar..anak2 ikan yg sakit bapak akan makan..sbb akan dijangkiti oleh ikan2 lain..kdg2 dia biar arr..@ makan..bpak2 akn brjaga-jaga dlm sma hal..
      Anak ikan lga..ska men kt pokok air.cba ltak skit pokok2 stu..lg baik klu pokok hdop..bkan baek utk ikn jerr..utk air pon oke..klu time ikan nie bru 3-5 hari..ltk arr daun ketapang..spaya dlm proses tgh membesar tuu..ikan nie oke..

      Padam
  58. elok tmpat trang..arr...spaya anak2 ikan nie dpt cahaya luar..

    BalasPadam
  59. kalau ikan laga betina dah betelo nak kawinkan dengan ikan laga jantan yang lain ,ikan laga betina yang sama tadi tu boleh betelo lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu x psti err...klu abdomen betina msih aderr tlur boleh..arr..klu x derr..x thu boleh aderr balik x..

      Padam
  60. HASON...leh tolong senarai kan alatan untuk mengahwinkan ikan sekali gus untuk penjagaan anak2 ikan supaya x kelam kabut bile anak ikan laga menetas....dari awal hingaa akhir...contohnye akuarium saiz paling sesuai,daun ketapang,dan lain2...lpastu contohnye paip mini supaya dapat bersihkan kolam ikan dll...
    anak ikan laga saye sumenye da mati sbb kelam kabut x tau nak buat ape bile akuarium kotor...saye biarkan saja lpastu pagi hari ke-7 tengok 95% anak ikan laga saye dah x gerak lagi walaupon bapak die libaskan ekor...sbb xkot kalu tukar air anak die mati...kalu anak ikan laga ltak dalam akuarium ade oksigen n ade lam pu cam lampu meja tu bleh ke,bleh gantikan cahaye matahari x lampu meja yg trg tu????

    TERIMA KASEH BANYAK2...ASSALAMUALAIKUM

    BalasPadam
    Balasan
    1. 2 bkas saiz asing utk 2 induk bertentangan
      makanan kna bg dlm proses berkenal-kenal skalipon
      sediakn stu bkas bsar skit untk ltak ikan nie skali...
      prnah tgok cawan polistrin..belah dua..ambk stu ltk..dlm bekas dmana ikan nie dicampur..tuu..jntan akn buat buih bwh tuu..dn buih akn lmbt pcah..
      lps dh brtelur pisahkn betina ltk dlm bkas asing..
      biarkn jntan jga tlur die...3-4 hri dh aderr ank ikan..biar smpai ikan2 nie bsar skit..bru boleh cuci kotor2 pkai paip kcik...bla dh umo 6-10 hri..boleh kasi mkanan yg ditumbuk halus..bla dh 2-3 mggu..boleh pisahkn bapak..bg anak dk sndiri..erkk..anak ikan laga..ska pokok2 hdop..cba ltk pokok2 air skit..dlm sepnjang proses nk ltk daun ketapang pon x per..>>..ouh..xper2..boleh


      Padam
  61. sedare saye baru bagi seekor ikan laga jantan dah berumo setahun lebih....die cam patah pinggan...separuh badan die kat dasar kepala kat atas....bile time nak makan die terlompat-lompat sbb nak makan makanan yg terapung...penyakit apa tu,ade ubat tak???

    JAWAB YERR....TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ngkin jatuhh..arr tuu..smpai jd camtu..Admin prnah alami gk..time tuhh..ikan lompat2..jatuh..bla angkat bdan ikan tuu jd senget..jd admin..btulknlah..dgn tngn..tpi buat lembut2...pastu admin lps dlm aquarium..ermm oke lps tuu..klu dh camtu bubuh lerr ubat aperr2 pon blum pasti boleh btulkn badan yerr..jd kena buat scara fizikal..k..hati2 jgn kasar..

      Padam
    2. die x leh baik secare semula jadi x???

      Padam
    3. pyh gk..klu bubuh ubat..pon..blum pasti bdn dia akan lurus smula...sbb ubat slalunya untuk kulit..klu fizikal..x pasti arr..

      Padam
  62. kalu gune motor oksigen dlm akuarium anak ikan laga leh x???
    kalu gantikan lampu meja ngan matahari le x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. nk guna moor boleh..ngn syarat...ank ikan tuu dh ckop bsar..sbb klu kcik lg..ikan nie boleh..mati..sbb motor tuu...boleh..jgn dkt mathari trus..mati x pasal...kasi cahaya spaya ikan2 nie dpt melihat dh arr...

      Padam
  63. kalu tank peranakan ikan laga tu awal2 dah ade motor oksigen leh x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. ngak bolehh...sbb anaknya msih kcil..bla sdah bsar dikit..boleh ltak motor oksigen..anak2 ikan akn mati jikalau air brgerak-grak..anak2 ikan nie msih kcil..

      Padam
  64. awak ni dok mane,warganegara?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Malaysia..arr..melayu..naperr..sbb boleh ckp indon..err..biasa arr.tuu..cba lyn citer indon..skit..bro.k

      Padam
    2. umur dok negeri mane...saje nak berkenalan

      Padam
    3. haha.. dk kedah..klantan.. xper2..bro

      Padam
  65. nape saye tengok ikan laga jantan saye amek udara pastu nak buat buih...tapi pecah banyak kali...die buat perkara same berulang kali...nape ekk???

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasa arr tuu..cba ltk cawan polistrin yg dibelah dua..ltak kt prmukaan air..ikan akn buat buih bwh..tuu..jd risiko buih nk pcah..tipis arrh..

      Padam
  66. kalu dlm akuarium tu ade pasir sbb nak tanam pokok air ble x??? yg soaln ats tu...saye da ltk cawan poistrin yg dibelah dua...die mmg buat bawah tu tapi pecah banyak kali!!!nape ekk??? TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh..asalkn psir tuu x ktorkn..air.err..cba ltk daun ktapang..daun nie merangsang pembentukn buih oleh induk jntan..stu lg jgn bnyak goyng..atau ganggu ikan..buih boleh..trgoyang dn pecah..

      Padam
  67. saye baru bli aquarium bersaiz 640x480....saye letakkan ikan jantan ngan ikan tine satu mase (pasangan ni da pernah dikahwinkan dulu sblom ni) tapi nape gado???

    kalu ikan ni gado2 dulu pastu jantan buat buih,ikan tu kawin ke nanti??? (betine nyorok kat hiasan dlm akuarium dan masih selamat)

    TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu jntan cba nk ambk tlur biasa arr..tuu..klu kt srg buih yerr adaa tlur..oke lg..bla dh habis..angkat tine kluar k..

      Padam
  68. nape ikan saye gado lagi ekk??? saye da ltak satu akuarium selama 2 hari da...jantan pon da buat banyak buih bawah polistrin...nape ekk???

    BalasPadam
  69. kalu ikan jantan tu beso,ikan tine kecik da matang leh x???

    kalu tank permukaan tank tu ade minyak sket leh x??? sbb saye baru makan pastu basuh tangan amek ikan tine termasuk tangan dlm akuarium..ade minyak sket...ape2 x???

    BalasPadam
  70. klu dua2 matang..boleh sgt..
    kadang minyak pon bahaya..kang ikan trmakan minyak..camnerr..cuci tkar..air laen..err...klu skit..sgt2..tuu..xperr arr

    BalasPadam
  71. nape ikan jntn saye kekadang libas2kan ekor kat betina..cam nak menggatal...pastu gado gile2 kejar betina...nape ekk???

    BalasPadam
    Balasan
    1. bro.. klu nmpak yerr kjar2 sbb nk laga atau gado...kna angkat..klu nmpak kjar2 sbb nk kutip tlur...biasa arr tuu...tpi bla dh habis kutip tlur angkat tine kluar..k..kes2 mcm nie slalu jd klu ikan2 nie x ckop knal..erkk

      Padam
  72. Alhamdulillah...ikan saya mengawan lagi....ni kali kedua...harap2 segale tunjuk ajar awak dpt saye gunakan sebaiknya begitu juga pengalaman yg saye perolehi!!!!

    TERIMA KASEH BEBANYAK!!!!!!!!!

    BalasPadam
  73. saya nak tanye sket...kalu telur ikan laga lebih kurang penuh KAT TEPI BELAHAN POLISTRIN SAHAJA DAN ADE YG KETENGAH SKET TU...anggarannya berape biji telur???

    kalu akuarium ikan tu direct bawah lampu meja leh x???sbb xkot ikan panas.ikan laga jantan mesti puase ke kalu die tengah jaga tlur anak die sampai menetas???x xkot mati ke???

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu nmpak bnyak..lbih kurng 50-100...kna tunggu menetak dlu klu gtu...

      klu lmpu tuu 100watt mmg confemm arr pnas...tpi klu 30 ke bwah watt x perr lg..k..yup..ikan nie mmg kna puasa time nie..sbb bla kta bg mkan dia boleh trmakan tlur2 dia gk..jd disarankn kasi dia puasa dlu..jgn risau sbb tlur menetas kjap arr 2-3 hri..lpas netas bolehh arr bkak puasa errkk..

      Padam
    2. kenapa ikan laga jantan saya tanak kawin sedangkan dia dah banyak buat buih ,saya kenal kan dulu dah lama

      Padam
    3. maaf ini sambungan di atas saya kenal kan dulu dah lama tu salah sepatutnya saya dah lama kenalkan ikan laga betina tu terima kasih

      Padam
    4. prkara camnie mmg byk kali jd....sbb dua2 induk tuu mgkin x sesuai..cba tkar dgn induk laen..atau pstikn btul2 yg dua2 induk tuu shat dn xderr aperr msalah..k

      Padam
  74. kalu ikan laga saya ltak buih kat tepi blah blakang belahan cawan polistrin tu buih sket gile....tepat2 bawah buih tu...slalunye kan sekeliling...kalu camtu ade masalah x ngan ikan saye...saye xkot tlur jatuh die x perasan...TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo..xper2 biar arr..ikan nie..mstii prasan sbb dia jga ank2 die straight..dia xkan biar...

      Padam
  75. kalu anak ikan yg baru menetas dok kat buih...pastu terjatuh kat dasar yg berpasir,,,agak2 bapak die perasan x???

    kalu anak ikan laga yg dok dlm akuarium tu dok kat bawah x gerak2,dah kacau2 sket guna sudu pon x gerak2...tu da mati ke sakit...kalu mase kacau sket ttu die terapung jap macam sampah,pastu tenggelam balik???TU DA MATI KE SAKIT???

    bile mase dah leh letak motor oksigen dlm tempat anak2 ikan laga???
    THANX!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klu anak ikan tuu grak time dk kt tanah..baoak dia msti nmpak..klu x..pasrah ja lerr..

      Mati...sbb klu sakit bapak akn makan truss...

      Klu nmpak ikan nie dh bsar skit..time bdn anak2 ikan nie putih2 boleh arr..sbb klu kcik anak2 ikan nie x boleh bnyk grak..cpat mati...

      Padam
  76. kalu anak die mula2 da berenang pastu x asengkan bapak die leh x??? sbb xkot kecik2 da dipisahkan dari bapa...tunggu sebulan leh x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. ouh..xper2...sebulan oke lg..tpi klu dh bsar cam boleh laga2 tuu..mmg kna asing..kang semua dia laga mati x pasal...k

      Padam
  77. ikan laga saye bertelur dlm tank atas die ade minyak....sekarang anak die da menetas....ade minyak...saye baru perasan....tapi slma ni ade minyak gak sket jer...mase tu bapak die sorang jer....xder masalah kesihatan pon bapak die...jadi saye nak buat ape ekk???risau gak mi

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu minyak tuu sket...oke lg..klu smpai trtutup prmukaan air tuu serius arr tuu...cba tunggu 3-5 hri lepas ank ikan menetas...dlm hari tuu klu risau x bgi mkan cba ltak pokok2 hidop yg berlumut..k..lpas tempoh tuu..tkar air.k..tpi kali nie..mmg kna wt hati2..sbb anak2 ikan time nie mmg sensitif gk...klu nmpak x serius sgt..ambk paip yg kcik2 clear tuu..cba sedut sma minyak2 kt prmukaan air tuu..k..

      Padam
  78. slm...waktu ikan laga jantan patuk ikan laga betina sampai mati camne....?????????????????????

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'salam.. ikan tuu mmg x sesuai brsama..ataupun diorg nie x ckop knal...cba bg knal lama skit..klu x jdi..gk..kna cari induk yg lain..k

      Padam
  79. ade care x supaya ekor ikan laga mengembang dengan besar dan warnanya makin berseri???

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo..cba ltak bawh lampu yg brwarna tuu..sbb ekor yerr akn terpengaruh..k..kasi makan mkanan hdop cam jntik,microworm..kerr..k

      Padam
    2. lampu putih terang leh x???kalu lampu berwarna susah gak nak cari,cacing tanah leh ehh???mane lagi bagus jejentik atau cacing tanah???

      Padam
    3. die elok lmpu yg brwarna-wrna kit..jentik2 oke lg...sbb jrg bg mkan ikan cacing tanah..klu ccing kering xerr arr..nk kasi cacing tanah boleh..ngn syarat x kotorkn air yerr....

      Padam
  80. perghh!!! aktif lagi ke x blog ni....da 4 ary x balas2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sory yerr Bro.. Solan yg nerr yerr.. Sory Sbb 2-3 hri nie Admin Bz skit..

      Padam
  81. assalamualaikum,saya nak tanya klu anak ikan laga baru menetas dia makan apa????????

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu baru sgt...ank2 ikan x makan lg..bla dh bsar skit..boleh kasi makanan ikan laga biasa yg ditumbuk halus..ataupun jentik2 ngn microwrm...

      Padam
  82. baru bape ary anak ikan laga leh makan ekk???
    sbb anak ikan laga saye cam x makan mase 5-6 hari,pastu mati banyak2...bile mase sesuai yer???

    BalasPadam
    Balasan
    1. 4-5 hri boleh dh..makanan yg ditumbuk halus..ataupun microworm...pastikn air x kotor err..mkanan tuu kasi skit2 err..sbb klu x habis bkas2 makanan2 tuu akn mengotorkn air ikan..anak2 ikan mgkin x sihat yg jd camtu...time nmpak ank2 ikan nie berenang sndiri..boleh arr tuu

      Padam
  83. saye ade letak kayu akuatik yg biase terdapat dlm akuarium untuk dibuatkan hiasan...macam ade sarang labah2,tapi bila sate pegang bende tu cam lendir,anak2 ikan saye banyak dok kat situ,tapi hidop...apebende tu yerr??? saye risau gak ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Admin pon x brapa psti pasal bnda nie..klu nmpk serius sgt angkat kluar bnda tuu..k

      Padam
  84. err...saya nak tanye microworm tu ape??

    BalasPadam
    Balasan
    1. microworm tuu ulat terkecil yg wrna putih2...tuu..microworm nie digunakan sebagai makanan pertama ikan2 kcil..seperti anak2 ikan laga..microwrm nie membiak dlm tmpat yg lembab..ada kaedah untuk menghasilkn microwrm sendiri dgn menggunakan microwrm starter..

      Padam
  85. nk tnye kalu letak air biase x pe ke..???

    BalasPadam
    Balasan
    1. x boleh..sbb air biase byk klorin..guna air tapis..air masak ataupun air yg dibubuh ubat anti-klorin..klorin x bagus untuk ikan nie...klorin boleh membawa kesan buruk pada kulit,mata ikan nie..

      Padam
  86. kalu ikan laga campur ngan ikan jenis lain cam oscar,kelisa,emas,puyu atau tombot leh x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. dengan mana2 ikan pon x boleh...nnti habih semua ikan die laga..ikan laga nie brdarah fighter..jd mmg x boleh cmpur skali ngn mana2 ikan..tambah lgi jantan pulak tuu...

      Padam
  87. saye ade oksigen yg menyedut air dari bawah lpastu kluarkan balik kat atas,cam air terjun lahh (menapis)...
    bile mase sesuai saya nak guna oksigen tu untuk akuarium anak2 ikan laga saye??? TERIMA KASEH!!!

    BalasPadam
  88. 3-4 minggu...time ikan dh wrna putih2..
    dkat lubang 'penapis' tu letak jaring supaya mana2 ikan x tersedut masuk k..

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah saye ade ltak,,tapi anak ikan saye skang ni da berumur seminggu...diorang kecik agi,tapi masuk plak dlm jaring tu...tapi diorang pandai kelua balik...yg saye citer pasal kayu akuatik tu...diorang suka men kat situ tapi bile da penat men kat jaring oksigen...microworm tu yg warna putih halus2 tu kerr??? sbb kalu saye tengok bapak ikan ni bergesek kat pokok idop cacing ni keluar...sape yg makan bapak die ke anak die???
      kite kene bagi anak2 ikan ni jejentik atau benda2 idop
      untuk dapatkan anak ikan yg cantik kerr??? yg menyerlah lps makan tu ape...warna atau ekornye makin berkembang???
      TERIMA KASEH!!!

      Padam
    2. klu x serius sgt x perr arr...tpi kna jaga2 gk klu trsedut x kluar dh.r.kan susah..yup..yg kcik2 wrna putih..dua2 akn mkan..klu ulat tuu btul2 kcik anak yg akan makn..

      yup..jentik2,microwrm ker..mkanan yg hidop arr..>> slalunyerr ekor yer..klu wrna pengaruh dri prsekitaran ataupun dri bapak die..

      Padam
  89. nape ikan tine saye gado ngan ikan tine yg le ekk???

    BalasPadam