Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2012

BLOG IKAN LAGA

Assalamualaikum..
Ahlan wasahlan diucapkan buat penyinggah blog sekalian dan tak lupa juga kepada follower mahupun peminat setia ikan laga. Blog ini dicipta khas untuk anda dan didalamnya disumbat semua informasi-informasi mengenai ikan laga. So kalau nak cari pasal ikan josh dalam nie memang tak de la, heee. Untuk makluman, isi-isi dalam blog ni adalah kiriman ikhlas dari admin sendiri, jadi kalau nak copy kreditkan untuk admin jugak nak jugak famous kih3. Setengah gambar dalam blog ni bukan dari admin sepenuhnya, setengah admin ambil dengan auntie google. Auntie google baik woo, huu. Terima kasih banyak-banyak buat auntie google yang disayangi. Admin harap maklumat yang ala sekadar dari admin ni cukup untuk pengetahuan sampingan korang. Kalau-kalau ada nak buat asignment atau kerja sekolah ke apa, admin izinkan untuk ambil. Maklumat lanjut kena rajin-rajin lah research ye. Okeyhh, selamat maju jaya.. Assalam

official facebook page : SINI
Admin blog blog i-kanlaga, Malaysia,bumi Allah.
i-k…

CARA PENJAGAAN ANAK IKAN LAGA

Selepas ikan dibiak akan kelihatan sarang buih dipermukaan air. Pada sarang buih tu terdapat anak2 ikan yang masih kecil. Ikan laga yang masih kecil kan sentiasa berada di sarang. Apabila anak2 ikan ni dah membesar sikit anda akan nampak anak2 ikan ini akan berenang bebas seperti gambar dibawah. Waktu ni mereka sesuai untuk diberi makan.

CARA MUDAH BIAKKAN IKAN LAGA

Assalamualaikum,
Salah satu asbab kenapa abam suka kan ikan laga adalah kerana cara pembiakan dia unikkk..
Apa yang uniknya? Ikan laga bertelur, sekali bertelur boleh cecah 700Tugas jaga telur adalah jantan, betina makan je tauJantan penghasil sarang BUIH terbaik, wuuuuWarna anak-anak ikan lebih cenderung kepada bapa biarpun bapa hanya menjaga telur, bukan yang bertelurDaun ketapang, agen "Pengaktif" terbaik untuk ikan laga dan banyak lagi yang korang akan nampak sendiri nanti. Wuuu, kan3.. berabad bela ikan baru tahu.. huyoohh
Orait, dalam entry kali ni abam kata mudah kan.. Yup memang mudah, yang merumitkan tu korang heee..
Apa mudahnya? Haa tgk step by step ekk
Penyediaan Pasangan 
Pertama, korang kena ada dua induk. Satu jantan, satu betina. Agak2 nak letak jantan sama jantan, sampai kiamat tak akan ada telurnya.. Abam ada masukkan satu entry perbezaan jantan dan betina. Rajin2 lah ye jenguknye..
Untuk induk jantan, cari yang matang dan sihat. Makna matang disini, ikan tu…

CARA UNTUK MEMASTIKAN IKAN DALAM KEADAAN SIHAT

Ikan sihat dan cantik adalah pilihan ramai, namun bukan semua dari kita dapat memastikan bahawa ikan belaan kita itu sihat .Entri kali ini akan tunjukkan sedikit sebanyak bagaimana untuk memastikan ikan laga anda sentiasa sihat dan cara untuk menghadapi apabila ikan anda mula menunjuk simptom simptom tidak sihat . Sebelum itu perlu diketahui keadaan ikan anda. Berikut perbezaan antara induk yang sihat dan yang tidak sihat.

PERBEZAAN IKAN YG SIHAT DAN IKAN YG TIDAK SIHAT
IKAN LAGA YG SIHATIKAN LAGA YG TIDAK SIHATIkan yang aktif dan banyak bergerakMurung, kurang aktif dan berada pada dasar atau permukaan air kurang bergerakFizikal yang sihat dan normalFizikal tidak normal, bengkak yang melampau atau sisik yang terbukaKemahuan utk makan seperti biasaInduk yang kurus dan tiada kemahuan untuk makanKulit yg sihat, bersih dan berwarna terangKulit yg bertompok dan berwarna pudar

Perkara seperti yg berlaku pada ikan laga menunjukkan tanda-tanda awal kebiasaan ikan yang tidak sihat, perawatan awal…