Dikuasakan oleh Blogger.

Halaman lain di pelaga blog

Sabtu, 5 Januari 2013

facebook rasmi i-kanlaga???

Thanks to auntie google
Assalam, ewwah2.. 

kau : ewah2, blog i-kanlaga dah ada facebook la
aku : eh, betul ke. Apa nama facebook dia, aku nak add
kau : i-kanlaga. tak leh nk add lah bro kalau tolak bleh..
aku :bro hambar bro hambar..
kau : memang xboleh pon beruk, klau like boleh la haaa..

aku : sedap mulut je beruk, kau apa kurang kera..

kau : oke bhaii *menghilang*
aku : *terbang g planet tuya2 sambil henpon ditangan*

So hakak-hakak habang-habang hadik hadik jga, jangan malu jangan segan. Pakat mai like fb kt noh.. Nanti bila-bila kita update lah info tuk depa, jangan runsing.. Linknya sini ya > SINI BOS

19 ulasan:

  1. nak tanye, bekas anak ikan laga ni boleh cuci x? mcm mane ey? takut gak nah alih, tp bekas dah kotor sangat, x ape ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuci pkai paip mini yg clear tuu..sedut semua kotor2..jga2 jgn smpai tersedut anak ikan..k

      Padam
    2. kalau tak ada paip mini

      Padam
  2. oh. mcm tu. kalau nak tukar air fully x pe ke? takut nak sedut pasal anak2 diye smue tgh rehat kah bawah tu. bnyak pulak tu.saya baru first time dpt anak ikan dan dh menetas, boleh x bg tips mcm mana nak pastikan anak2 tu hidup? temperature tidye ke, tmpat gelap ke. ni dah masuk satu minggu x cuci air diye. x brani nak kacau ape2. help please=/

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu anak ikan tuu kcik lg..elok tunggu nnti anak2 ikan nie bsar skit...wktu klu dialih pon xperr..tpi klu bru seminggu kcik lg...cuci yg bawah dulu...yg laen blakang kira..nnti dh bsar sket dlm 1-2mggu boleh arr tkar fully trus..syarat hati2 err

      Padam
  3. baru balik kerje, dh tengok anak2 diye smua kat bawah, mcm xde energy ada gak.. Lemah semacam, i bg makan artemia.. Tp mcm x makan ponn.. Tkut la, boleh hidup ke niiii? Saya smpan kat bekas biase je, letak kan atas meja, x kene matahari sngt. Harap2 laah ada survive anak ikan ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu anak2 ikan masih kcik..biarkn anak2 ikan brsama dgn bapak dulu..sbb satu anak ikan yg sakit boleh mengjangkiti kt semua..klu adaa bapak dia akn makan ank ikan yg sakit tuu..utk survive gk..

      Padam
  4. salam admin...bila telur baru netas...air kotor blh ke tkar air yg lain??lagi 1..selain bg makan artemia blh ke bg anak ikan yg bru netas makan tlur rebus kuning yg di blender dgn air...

    BalasPadam
    Balasan
    1. admin saran tkar lps 5-6 hri lps netas..sbb lps netas bapak yerr akn jga..dn anak2 ikan nie masih aderr kt buih..jdi klu tkar air time nie..akan ganggu induk jntan jga anak yerr..pda msa yg sma gk boleh msnahkn srg buih..sbb byk grak..

      boleh..tpi gb dlm kadar yg skit dh arr..sbb klu bg bnyak2 boleh kotorkn air..admin srankan jgak bg microwrm kerr..k

      Padam
  5. Daun ketapang bley blender ke?jd kn srbuk?

    BalasPadam
  6. Daun ketapang kene ade sehelai je ke?

    BalasPadam
  7. kalau ikan betina kjr ikn jntn jdi ke x?

    BalasPadam
  8. assalam admin ni nak tanye hari keberape baru boleh pisah kan anak2 ikan dengan induk jantan?dan selepas berape hari baru boleh bagi makan makanan ikan yang telah ditumbuk kepade anak ikan pelage?

    BalasPadam
  9. Ikan saya baru bertelur tapi satang buih dah peach semuanya jadi telur ikan boleh menetas tak

    BalasPadam
  10. boleh ka nak bagi fry makan telur kuning??.........dengar macam pelik jaa

    BalasPadam
  11. ikan saya pon saya dea dh btelur tpy buih x dak , bole meletas dak . mintak tlong admin selesaikn soalan ini. :-)

    BalasPadam
  12. ikan saya pon saya dea dh btelur tpy buih x dak , bole meletas dak . mintak tlong admin selesaikn soalan ini. :-)

    BalasPadam
  13. Selepas mengawan telur dia mcm mana ye..berapa lama nk lepas betina dan jtn

    BalasPadam

author
Iskandar saje
Seorang insan biasa tak seberapa , yang gila suka pada ikan laga. Saya tak keseorangan, anda pun sama!!