Dikuasakan oleh Blogger.

Halaman lain di pelaga blog

Rabu, 28 November 2012

BLOG IKAN LAGA



Assalamualaikum..

Ahlan wasahlan diucapkan buat penyinggah blog sekalian dan tak lupa juga kepada follower mahupun peminat setia ikan laga. Blog ini dicipta khas untuk anda dan didalamnya disumbat semua informasi-informasi mengenai ikan laga. So kalau nak cari pasal ikan josh dalam nie memang tak de la, heee. Untuk makluman, isi-isi dalam blog ni adalah kiriman ikhlas dari admin sendiri, jadi kalau nak copy kreditkan untuk admin jugak nak jugak famous kih3. Setengah gambar dalam blog ni bukan dari admin sepenuhnya, setengah admin ambil dengan auntie google. Auntie google baik woo, huu. Terima kasih banyak-banyak buat auntie google yang disayangi. Admin harap maklumat yang ala sekadar dari admin ni cukup untuk pengetahuan sampingan korang. Kalau-kalau ada nak buat asignment atau kerja sekolah ke apa, admin izinkan untuk ambil. Maklumat lanjut kena rajin-rajin lah research ye. Okeyhh, selamat maju jaya.. Assalam

official facebook page : SINI

Admin blog
blog i-kanlaga,
Malaysia,bumi Allah.

i-kanlaga.blogspot.com

65 ulasan:

  1. Hi, sy nak tanya lagi, kenapa ikan sy suka menyorok di celah2 pokok hiasan (tiruan) yg sy letakkan dlm aquarium? Itu tanda dia sakit atau memang tabiat semulajadi? Ada masa dia akan berenang ke sana sini..

    BalasPadam
  2. mgkin sbb air kotor...ikan laga nie akn duk setempat arr..x prgi mna2..bla puas dia prgi tmpat lain..ada jgak bla nmpak ikan nie kembang semacam...mmg dia sakit...sbb ikan mcam nie akan diam sja...kdg2 bg makan..pon..dia tanak..stu lg klu x da apa,habitat semulajadi...larr tuu...pokok tiruan ataupun pokok btul skali pun...x bhaya utk ikan nie...

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. nak dapatkan/beli ikan laga betina kat mane???area kl
    sy dah pegi 2-3 kedai tp xde jual pon..sume jantan
    tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. betina nie..pyh skit...sbb bnyk kedai...jual...jantan arr...tnya penjual tuu area tuu mna aderr jual betina...diorg msti expert hal2...nie..k..sry..sya x brapa peka..kt stu..

      Padam
    2. kat KL pergi kat pasar pudu banyak ada jual.

      Padam
  5. Nk tahu juga dI mana dapat sy beli ikn laga yg cntik2 warna..rata tempat kt area tping perak ni sy dh ada ikn wrna nk yg lain sikit.harap2 sangat.peminat ikn laga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermm..klu area perak..sry err..sya x brapa arif...klu area klantan,kedah..sya knal bnyak sna..cba tnya kwn2 kerr...mgkin diorg thu..

      Padam
    2. Kalau area kelantan kat mana

      Padam
    3. dkat wakaf che yeh aderr stu kdai haiwan pliharaan...bkan di tpi jln tpi didlm...kdai nie byk jual ikan laga brbagai jnis pda hrga yg brpatutan..betine jga ada dijual...

      Padam
    4. Kalau area kedah

      Padam
    5. Kalau area kedah kat mana

      Padam
  6. Apa masalah ikan pelaga betina ye klu si jantan nak mengawan dia tak nak..walhal perut si betina tu dah penuh dengan telur (nampak memutih-mutih di bhgn perut dan bwh badannya)..Keesokannya,bila tengok buih jantan dah nak habis dan yang jantan pun dah lemah. Ekornya terkoyak sana sini dan mati..dah tukar pasangan pun masih tak nak mengawan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bla jd camnie...ikan tuu mgkin Depression/kemurungan...ini trjadi kerana air yg x brsih dn suhu prsekitaran yg x terkawal....bla dh jd camnie buat lerr per2 pon ikan akn snyap arr..murung...cara atsi die dgn tukar air pstikn air brsih..suhu yg sesuai suhu bilik..klu letak kt luar rmah elok ltak ats rak2 kayu..sbb x sjuk..Klu yg ekor terkoyak tuu sbb air jgak...klu air x ditukar segera sirip/ekor ikan nie akan mereput...sirip/ekor mdah lembik dn hncur..cara die pstikn air sntiasa brsih...ltak skit garam err..garam nie bgus sbagai ubat untuk ikan laga...

      Padam
    2. boleh simpan dlm bilik kn ikan ni....dan kalau dh bubuh anti klorin..boleh letak garam skali x?
      abg sya pulak suka simpan ikan dia di tempat gelap seprti bawah kabinet dan rak kotak tu....sesuai ke tmpat simpan tu hanson jason? kata ang sya ikan laga dsimpan di tmpat gelap akan menambahkn kegarangan dan mencantikkn lagi wrnanya...btul ke?

      Padam
    3. Ikan ni time dia nak bertelur kene ade pokok dlm air tu jadi try la pokok utk ikan tu bertelur baru la dia akan mengawan.....yg garam tu garam jenis ape ye??

      Padam
    4. gram akuarium trdapat dlm 2 wrna...wrna biru dn kuning2 skit..khasiat sama...cma wrna..

      Padam
  7. ikan laga betina kat area sungai petani(kedah) kedai mana yg bleh dapat ek?? tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. cba cri mana2 kdai ikan..klu alor star..Admin adaa arr knal..

      Padam
    2. nak ikan laga betina warna pa?

      Padam
  8. salam...sy nk tnya,air hujan boleh digunakan x selain air masak dan air yg dcmpur anti clorine??? dan kalau boleh, prlu tmbh anti clorine x??? tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. kna tmbh anti klorin ler o..sbb Admin x thu sgt camna air hujan niee...

      Padam
  9. salam... sy nk tnya, ikan laga jenis big ear kat penang kat mana bleh dapat ek???atau kawasan yg tdkat....sy dah cai bnyak kedai,tp x ada..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. wa'salam..sry arr admin x terer sgt arr..area tuu..try cri kt mudah.my ...

      Padam
    2. P kedai kat kulim.. kedai akuarium azmi sna ada jual bnyk jns..

      Padam
  10. salam ... saya nak tanya ... kat kelantan , mana ada jual ikan laga yg berkualiti ?? klau bleh area kota bharu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wa'salam...kt skolah kebangsaan Ismail..sblah tuu ader... klu nk yg elok brkualiti...elok cri kt mudah.my ...

      Padam
  11. salam hason jason,,sy nk tnya macam mana cara nk guna serbuk yg microworm tu......hari tu bila saya pergi satu kedai ny tnya microworm ada x??,tuan kedai tu bagi sejenis serbuk, dia kata microworm .....dan saya x tahu la cara nk mngunakannya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'salam.. oo..yg die buat tuu bkan microworm trus..tuu adalah microworm starter...jd kna hasilkn microwrm sndiri pkai starter tuu..nk terang pnjng gk..tgok video nie err..k >> http://www.youtube.com/watch?v=ijCENFWU_pk <<

      Padam
  12. salam hason jason...sy x berapa faham la tgk video tu...sbb dia pnya microworm starter mcm dah siap,,,sy nk tau mcne nk buat microworm yg guna serbuk tu..dlm video tu microworm dia mcm dah di bancuh siap..sy nk tau cara nk buat microworm start dari serbuk tu,..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ouh.. utk tuu..Admin akn bwat stu entry cara buat microwrm.k

      Padam
  13. jason hason mcm mana nx bezakan betine kerana saya x nampak egg spot???

    BalasPadam
    Balasan
    1. mdah arr...jntan insang yerr nmpk cm trkeluar skit..btina x..klu yerr kmbang..jntn bsar lg..dn btina majoriti ekor kcik..

      Padam
  14. mmm... boleh tanye x ikan laga betina dia langsung x aktif... kenapa ye... tetapi dia suka membuat buih...
    tolong selesaikan masaalah yang dihadapi ole sya nie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lagi satu... boleh ke anak ikan laga x bagi makan jentik2 sampai anak ikan tuu besar??? cume bagi makanan ikan biasa tetapi dia tumbuk sahaje...

      Padam
    2. x aperr..tpi klu nk cpat bsar elok bg makan mkanan hdup..bila ank ikan dh bsar...bleh diberi makan trus tnpa ditumbuk...mkanan ikan prlu ditumbuk utk ank2 ikan..sbb ank2 ikan mlut yerr kcil..

      Padam
    3. ikan laga bila nmpk x aktif mgkin sbb murung/stress..cra rawat..tkar air baru yg x berklorin..ltak daun ketapang skit..spaya ikan nie kekal aktif dn bg kna matahari skit..

      Padam
  15. Bang , bro , otainye ..
    boleh bagi ciri ikan murung..

    ikan saya diam je sekarang,, nak bg ap bg dia ceria.. hehehe
    sy tukar dgn air masak.. dia murung..
    tukar dgn air dr sukida pn dia murung.. nak betina gamaknya baru x murung.. nak cari ikan betina payah.. area shah alam siapa tahu mana ada jual yg betina punya.....?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanda ikan laga yg murung
      -warna yg makin pudar
      -hlang selera makan
      - aktif...

      klu area shah alam..admin x expert sgt..boleh cri di my.mudah ..

      Padam
    2. orait. tq

      Padam
    3. KLAU JADI MACAM TU NK BUAT APE???\

      Padam
    4. KLAU JADI MACAM TU NK BUAT APE???\

      Padam
  16. Saya nk bertanya,di mana lokasi sekitar selangor yg boleh saya tangkap ikan laga ni??sbb saya ni bukan peminat tapi saya kena pandu peminat ni ke tempat seumpama itu.harap dpat bantu

    BalasPadam
    Balasan
    1. ikan laga byk dikwasan bendang2..sawah padi...ikan laga jga tinggal dlm sungai...tpi nk tngkap ph skit..sbb ikan laga byk tinggal dikwasan tpi2 sungai..kwasan2 yg berumpai...

      Padam
  17. hallo admin,saya nk tnya ni,ikan saya alami kemurungn,walhal saya dh bg daun ketapang dlm masa seminggu,tp sama jgk reaksi n ta nk mkn..kdg2 kalau mlm dier mcm mengamuk,a.k.a lnggr aquarium..so ada cara len utk atasi mslh ni x,dh hmpir 4buln saya bela,so agk sedih tgok ikn ni sakit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cba tukar air baru...pstikan xderr bnda yg mengotorkn quarium..pstikn brsih..cba dedahkn die pda chaya mtahari skit...ltak2 skit pkok2 hdup..dn bila dn aktif sihat baru bgi mkan...

      Padam
  18. hallo admin,sy nk tnya, ikan betina sy dh strt keluarkn telur dia, tp sy bru je kenalkn2 ngn yg jantan ni 3 hari..n yg betina ni mkn telur2 dia yg terkeluar tu..xpe ke klu sy lpskn yg betina dr kurungn lbih awal...

    BalasPadam
  19. Hello admin.. sya nak tanya... klo ank ikan yg berusia 6 hari ni boleh tak di pisahkn dgn pasangan induk dia... sebab Induk ikan ni selang 3 hari je dah betelur lagi... anak ikan yg lain dh mula pandai berenang kat dasar aquarium.. dah pandai tangkap makanan... jdi apa pendapat admin klo sya asingkn anak2 dia dari pasangan induk ni...? Pandai ke anak ikan tu bedikari sendiri..? Hehe..

    BalasPadam
  20. saya bagi ikan berkanalan leps sehari saya letak dalm aquarium aperhal jantan tu patuk betina sampai sisik ats habis.jantan dah buat buih dah

    BalasPadam
  21. as'salam......ank ikan laga saya telur dah menetas adakah patut saya keluarkan ikan laga jantan

    BalasPadam
  22. kalau ank ikan laga x bg mkn MICROWORM cuma bg dedak ikan laga yg tumbuk halus ataupon roti boleh x

    BalasPadam
  23. kat mana ye nak dapat ikan laga betina kat area perlis

    BalasPadam
  24. bagus blog ni,,, aq suka. tq.

    BalasPadam
  25. sy ada ikan laga yang ekor panjang ,mcm renda kain. Dah seminggu dia timbul dipermukaan air dan badannya mengiring, warna x luntur, masih cantik.tapi masih mahu makan lagi.tak aktif ,diam jer... nak buat camna? sy syg n kesian ikan nie...tma kasih bg nasihat n pandangan.

    BalasPadam
  26. nk tanya kalau area Machang kat mana ada jual ikan laga

    BalasPadam
  27. Microworm kt area sungai petani,kedah mana bleh dapat????

    BalasPadam
  28. Assalamualaikum bang...ni nk tanye kt kawasan jelatek atau setiawangsa ni kan..Ade tak jual ikan laga cantik2....lagi satu kalo nk tangkap ikan laga sendiri kt ne yrr

    BalasPadam
  29. ikan laga saya, semua jantan. sbb masa beli, tak tgk jantina. asal cantik, beli. ada seekor ni, dea duduk setempat, pehtu dea tetiba jd cm sewel maksudny mcm bergerak mcm nk berlaga padahal takde lagakan pun. tu maksudny dea murung jugak ke ?

    BalasPadam
  30. Sya ada ikn tpi x dpt nk bezakn sush lh

    BalasPadam
  31. Boleh sapa2 tau tak di bali indonesia ada kedai yg jual ikan laga ni?sebabnya nak buat hadiah utk rakan..kalau beli di malaysia mcm mana mahu bawa ke sana kan..tq

    BalasPadam
  32. ikan saya die x kan couple ngan ikan betina dan bubble nest pun die x buat MACAM MANA TU

    BalasPadam
  33. ADE SESIAPA BOLEH TOLONG DAN ADE X IKAN LAGA NAK DI JUAL KLAU ADE BLEH WHATAPPS AND CALL 011 3212 7314

    BalasPadam
  34. ADE SESIAPA BOLEH TOLONG DAN ADE X IKAN LAGA NAK DI JUAL KLAU ADE BLEH WHATAPPS AND CALL 011 3212 7314

    BalasPadam
  35. saya pernah terbaca dalam blog mane ntah,dia cakap apabila ikan itu sudah 4 hari atau lebih,boleh diberikan kuning telor,betul ke???

    BalasPadam

author
Iskandar saje
Seorang insan biasa tak seberapa , yang gila suka pada ikan laga. Saya tak keseorangan, anda pun sama!!