Social Icons

Rabu, 30 Mac 2011

KETAHUI JENIS-JENIS IKAN LAGA

ikan laga nie trdapt dalam bnyk jenis salah satu nye nie..

Jenis – jenis Ikan Laga

CROWNTAILS

DELTAS / SUPER DELTAS

DOUBLE TAILS

HALFMOON

HALFMOON PLAKATS

VIELTAILS / LONG TAILS

WILD TYPES / IMBELLIS

IMBELLIS dan halfmoon banyak kat malaysia..nie..terutamanya plakat thailand..


65 Respon:

  1. hah..amacamm...sume ctik..cantk..

    BalasPadam
  2. esshh..klau aq dpt sume tu em...terbaik..

    BalasPadam
  3. betoi2...bleh larr kacukk...huhuhuhu...cantek tuu...rugi x dkk..klu dh jd hobi bgus gk..

    BalasPadam
  4. jual x ikan nie??klau jual kat mana lokasi??

    BalasPadam
  5. nak tanya,,, ikan laga jantan sy jenis longtails, betina jenis imbelis , boleh berkawan jugak ke ?

    BalasPadam
  6. boleh sgt...boleh kacuk...ikan laga nie..boleh ltk ngn mana pon pasangn biar x sama...misalnya yg hitam ltk ngn yg oren..anaknya akan jdi hitam oren...cba..nnti tgok hasilnya

    BalasPadam
  7. saya ada ikan laga long tails...tapi saya x tau jantan ke atau betina...camne nak tau jantan atau betina ek???

    BalasPadam
  8. saya ada ikan double tail..asyik lapar jek...saya beli mknan dia yg biji kecik2 tu...bg mkn dua kali sehari...leh ke? saya letak dekat atas meja dekat ngan tingkap...ada kena cahaya matahari skit..x pe ke? masa mula2 beli kaler dia biru purple skit2..ekor merah...tp skrg mcm kusam lak warnanya...kenapa ye?

    BalasPadam
  9. noh gyver:klu long tail nie slalunaya jntan arr...klu nk pstikan mdah ja tgok bwh dia dkt prut dia..slalunya btina nie adaa bijik putih2...jntan x da bnda nie..k

    BalasPadam
  10. Nat N:ikan nie psal mkanan biasa2 arr..bg mkn 2 kli shari pon x perr asalkn x bnyak sgt..ikan nie bla dia nmpak murung trmenung cm x shat...bru ltak dkt chaya matahari..nk lk gk bley tapi jgn slalu..warna dia pudar sbb chaya...ikan lga ska glap2 wrna dia akan nmpak arr...ltk larr tmpat trlindung dri chaya skit..k..

    BalasPadam
  11. hason jason :betul ker kalau kiter nak bagi warna ikn laga cantik buh kt tmpt gelp

    BalasPadam
  12. ermm..boley gak..kasi dia mkan jentik2 skit...warna ikan laga niee trpengaruh jgak kekadang...klu glap2 warna akan terang arr..ikan lga mmg biasa ngn tmpat2 glap...sbb warna dia boley pudar gk klu duk dkat cahaya2 trang...k

    BalasPadam
    Balasan
    1. o.....kalau simpan tmpat gelap wrna ikan akn lebih terang ek....
      ptt la abg sya sruh simpan kt tmpat gelap...heheheee

      Padam
  13. klu tine crown tail jtan half moon ank jdi ape crown moon ke half tail

    BalasPadam
  14. mgkin..pnjang2 skit..dn ekot..terbelah-belah..gtu..sya x brapa..pasti..cbalahh dlu,,,k

    BalasPadam
  15. nk tanye.....kalo dh berminggu2 jugak die x nk mengawan nk wat cam mane....???

    BalasPadam
    Balasan
    1. cba buat laen dn pilih induk yg berbeza..k

      Padam
  16. mcm mne nk pasti kan ank ikan tu jntn or betina

    BalasPadam
  17. klu kcik lg..pyah skit..klu dh bsar 3-4 mggu...boleh arr nmpak...jntan ekor die bsar skit,,,

    BalasPadam
  18. sya nak tanya...1. jika betina(ibu) sudah keluarkan telur blh x kita asingkan.. dan ikan laga jantan (bapa) waktu bila lak masa yang sesuai untk di asingkan???

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg patut betina diasingkn..sbb induk nie akn makan tlur...jantan dibiarkan jaga tlur..dlm 10-15 klu nmpak ank ikan kcik putih2..skit..ikan2 nie dh boleh brdikari..klu nk semua ank ikan slamat..syarat jga pemakanan, air..dn aquarium yer..k

      Padam
  19. apa perbezaan ikan laga jenis halfmoon dengan jenis
    delta/super deltas..nmpak sama je..susah nk bezakan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. halfmoon ekor yerr cam separuh bulan seperti nma yerr halfmoon..klu delta/superdelta ekor yerr pnjang lurus x mcm halfmoon ekor yerr nmpak bulat2 skit..

      Padam
  20. saya dh try buat ikan laga embellis dengn ikn laga deltas.tapi ikan laga tu x mngawan pon

    BalasPadam
    Balasan
    1. yerr mgkin x mnat...ataupun x ckup grsang...dlm proses nk biak tuu cba ltak daun ketapang..jntan nakn geersang skit..dn stu lg..dua2 induk kna sihat..klu x mmg takkan jdi err..

      Padam
  21. hason slalunya ikan laga embellis boleh mencapai harga brapa

    BalasPadam
    Balasan
    1. dlm rm10-rm25 ..lbih krang arr...klu mcm betta big ear dlm rm45-rm50 gk..

      Padam
    2. aaiikk awt saye beli dlm harga rm5-rm10 ringgit jerrr...

      Padam
    3. sesetgh kdai byk jual pda hrga yg brbeza...aderr big ear yg rm5-rm8..brgntung pda pnjual tuu...admin penah beli ikan laga rm5-rm8...

      Padam
  22. ikan laga embellis yg matang slalunya boleh mencapai umur bape yg pling tua?

    BalasPadam
    Balasan
    1. stakat nie..ikan laga boleh hdup smpai 5 thun...

      Padam
  23. jika berminat untuk membeli ikan laga, boleh email di kazuramihazuru@gmail.com..saya ada menjalankan pembiakan pelbagai jenis ikan laga, so saya ingin menjual kepada sesiapa yang berminat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya mencari pembekal ikan laga untuk kedai saya... ikan yang kurang berkualiti saya ambil dengan harga rm1.50 seekor dari kuantiti 50 hingga ke 300 ekor

      ikan rejact pula sy ambil dengan harga rm 0.50 seekor dari kuantiti 100 hingga ke 300 ekor.. campur male dan fmale...

      ikan2 berkualiti pula di beli dari harga rm 10 hingga rm 150 seekor...

      Padam
  24. saya bakal membuka sebuah kedai di kedah.... sy ingin mencari pembekal ikan beta yg boleh bekal kn ikan betta pada saya... kerja sama anda semua amat di harap kn...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  25. facebook sy.. paduka.razzor@yahoo.com

    BalasPadam
  26. Mohd Azirul Haziq8 Julai 2013 12:49 PG

    Sya ad bela ikan laga jenis veiltails tpi nmpak mcam lpar jewk.. bgi mkan 2 kali skali kan??

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu bg skali shari xperr..ikan nie x makan byk..makanan yg lbih ptut diangkt buang..klu bx..air akn kotor...

      Padam
  27. saya bru beli seekor ikan laga jantan .. Saya letakkan ikan tuh dlm bekas yg kecil mcm yng sllu penjual ikan laga letakkan .. ap yg saya lihat ikan laga saya sering dudk setempat .. ptt ke tukar bekas ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. x prlu tkar bkas...cma prlu tkar air baru...bg kna chaya mtahari skit...jgn bg mkan lgi...esoknya bru bg...klu nk tkar bkas boleh...spaya ikan nie lbih byk brenang..

      Padam
  28. sy ad 5 ekor betina dr jns yg berbeza..yg betina 2 sy campurkan dgn b'berapa spisis ikan yg lain. 2,3 ari lps. sy masukkan sekor induk jantan dlm bekas 2..induk jantan sy ni jns cool je...sy jgk ad letak daun ketapang n pokok kiambang..bley ke die m'biak dlm bks 2..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh...tpi lgi elok dibiaakn scara btul..

      Padam
  29. saya dah jatuh cinta ngan ikan laga. tq atas info yg sangat bagus ini

    BalasPadam
  30. Ikan saya dh buat buih tp dia x wat pe pe pun kat ikan betina tu klu tauk daun ketapang mungkinke akan berkesan

    BalasPadam
    Balasan
    1. membiak jga makan msa...cma tggu dlm 2-3 hari..akn nmpk tlur2 ank ikan pda srg buih...klu ltak daun ketapang jga boleh..tpi lgi elok klu diletak ktika dibiak..

      Padam
  31. kalau telur ikan kt dasar bawah,boleh menetas x???sbb bab die xletak kt ats.dicelah batu

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu jntan x kutip...sesetngah sbb tlur tuuu x boleh disenyawa dn x akan menetas..tlur2 yg dipilih dan dletakkan pda srg akn menetas...

      Padam
  32. ikan laga yang paling kejam pa y

    BalasPadam
    Balasan
    1. ikan laga mmg ganas...trutama jntan..jntan prlu delatak asing..dn sendirian...jgn cmpur dgn mana2 ikan lain..betne boleh dicampur sesama btina..

      Padam
  33. Admin.... sekaran sayer tengah breed big ears janant dan crowntails betiner.... boleh x.... kalo jadi aper namer spesis ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. tgok pda ank...admin xthu sgt nama2 kacukan2 nie...kdg2 ank akn lbih ikut jntan..ataupun betina...

      Padam
  34. imbelis dengan plakat ape beza bro?

    BalasPadam
    Balasan
    1. imbellis jnis yg liar..plakat nie bdan yer lbih lbar dan ekor2 die brbntuk tajam2...klu imbellis bdan yer pnjg skit dn ekor nk mcm plakat tpi bulat2...

      Padam
  35. Imbellis Tu Ikan Semilai@Laga Kampung ka?

    BalasPadam
  36. Imbellis Tu Ikan Semilai@Laga Kampung ka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lbih kurang...ikan laga nie jnis yg liar...

      Padam
  37. salam .... nenek saya terlebih masukkan makanan dan kesemua anak anak ikan laga yang dikumpul di dalam 1 akuarium mati ....ikan tu liar . bila semua mati tiba tiba terjadinya lapisan. makanan yang digunakan jenis pellet

    BalasPadam
    Balasan
    1. wa'salam...mgkin sbb air2 jdi kotor krana makanan trlalu byk..

      Padam
  38. As salam . ekor ikan laga saya tiba tiba jer koyak , pastu saya tak jumpe pon serpihan ekor yg koyak tu ..lagi pon , takde bende dlm akuarium yg boleh cedera kan ikan tue .. kadang2x saya perhatihan ikan saya macam gigit ekor dia sendri .. kot ke dia makan ekor dia ? mohon penjelasan :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah..ade ikan laga jenis makan ekor die sendiri..tail biter..

      Padam
  39. aku pun dah mula jatuh cinta dengan ikan laga ni...admin, update blog anda kerana info yang diberikan sangat berguna dan bermanfaat.

    BalasPadam
  40. sye tangkap je betta imbelis nie....free je...ok x?

    BalasPadam
  41. ehemm....kanapa ikan laga saya makan telur??jenis HALF MOON.......gerambetol

    BalasPadam